تاریخچه روز جهانی کودک
تاریخچه روز کودک به طور رسمی به بعد از جنگ جهانی بازمی گردد. بیشتر قربانیان جنگ جهانی، کودکان بی گناهی بودند که در آتش ویرانگر و بمباران های شهر جان خود را از دست دادند. کودکانی که گرفتار رنج های بی پایانی مانند بی خانمانی، اسارت، تعرض و بیماری های جسمی و روحی و بی سرپرستی شدند. دیدن این صحنه های تلخ باعث شد که درست بعد از پایان جنگ جهانی دوم سازمان ملل با هدف حمایت از کودکان زیر بنای سازمان یونیسف را پایه گذاری کند. سازمان یونیسف در سال 1953 یکی از بخش های دائمی سازمان ملل متحد شد. «کنفرانس جهانی رفاه کودک» ایده برگزاری روز جهانی کودک را قبل تر مطرح کرده بود تا منشوری برای حمایت و دفاع از حقوق کودک به تصویب برساند. روز جهانی کودک در اولین یکشنبه ماه ژوئن سال 1857توسط دکتر شریف چارلز لئونارد طی یک مراسم ویژه جشن گرفته شد.
روز کودک در ایران
در ایران در سال 1372 جلسه ای با حضور نمایندگان کانون پرورش، وزارت آموزش و پرورش و نمایندگان دیگر برگزار شد. نمایندگان در این جلسه روز 8 اکتبر ( 16 مهر ماه) را به عنوان روز ملی کودک در نظر گرفتند، این تصمیم از سمت سازمان یونیسف نیز به رسمیت شناخته میشود.
پیمان نامه حقوق کودک
پیمان نامه حقوق کودک یک کنوانسیون بین المللی است که حقوق سیاسی، اجتماعی، مدنی، اقتصادی کودکان را بیان میکند. کشورهایی که این عهد نامه را امضا کرده اند باید این حقوق را رعایت کرده و به شکایات های مربوط به آن رسیدگی کنند. سازمان ملل متحد این کنوانسیون را در 20 نوامبر 1989 پذیرفت و این پیمان نامه از سی روز بعد اجرا شد. یونیسف تنها سازمانی است که به طور مشخص در کنواسیون حقوق کودک به عنوان مشاور ذکر شده است. این کنواسیون به یونیسف راهنمای های لازم در زمینه های مهم ارائه میدهد. یونیسف علاوه بر تمرکز بر رشد کودکان باید وضعیت همه کودکان را در نظر بگیرد و دائم محیط اجتماعی و اقتصادی آن را مورد بررسی قرار دهد.
محتوای متن پیمان نامه حقوق کودک
به هر فرد کمتر از 18 سال ( بر اساس ماده یک پیمان نامه ) کودک گفته میشود. لغت دیگر کودک در زبان فارسی بچه است که به معنی سادگی، پاکی و بزرگ شدن می باشد. در مقدمه کنوانسیون حقوق کودک آمده «کودک باید در فضایی سرشار از خوشبختی، محبت و تفاهم بزرگ شود» این کنوانسیون چهار اصول پایه دارد که به شرح زیر است:
-
عدم تبعیض یه این معنا که همه کودکان حقوق یکسانی دارند. تمام کودکان باید بدون توجه به نژاد، قومیت، ملیت و گرایش جنسی دسترسی یکسان به آموزش داشته باشند.
-
همه کودکان حق دارند نظرات و عقاید خود را آزادانه بیان کنند و دیدگاه کودکان باید در همه امور مربوط به آنها باید در نظر گرفته شود.
-
در هر تصمیم گیری در مورد کودکان باید صلاحدید و منافع کودکان بیشتر از مسائل دیگر در مرکز توجه قرار داشته باشد.
-
کودکان حق حیات و رشد دارند و باید به تمام امکانات نظیر آموزش برای آن ها فراهم باشد.
روز کودک در کشورهای مختلف و تاریخ های متفاوت آن
با اینکه روز کودک 20 نوامبر است اما این روز در کشورهای محتلف با هم متفاوت است. حدود 50 کشور روز جهانی کودک را در روز اول ژوئن برگزار میکنند. روز جهانی کودک در کشور ایالت متحده آمریکا دومین یکشنبه ژوئن و در کشور آلمان 20 سپتامبر و در برخی کشور ها مانند نیوزلند در اولین یکشنبه مارس برگزار می شود.
روز کودک در ایران چه روزی است؟
در ایران روز کودک 16مهر جشن گرفته میشود و در هیچ کشوری این روز روز کودک نیست.